پیروی از نائبان امام زمان «ع»
در دوره غیبت کبرى، فقهاى جامعالشرایط به نصب امام زمانعلیه السلام مسؤولیت نمایندگى عام امامعلیه السلام را در استمرار حرکتحیاتبخش امامت و پاسدارى از احکام و مقررات اسلامى برعهده دارند. بر این اساس، یکى از وظایف افراد در عصر غیبت، پیروى از رهنمودهاى فقهاى عادل است. چرا که فقها به دلیل آشنایى با شیوههاى صحیح استنباط احکام از منابع اصیل دینى، قادرند تا به پرسشهاى مختلف مردم در زمینه مسائل دینى پاسخ دهند. امام صادقعلیه السلام در اشاره به چنین امر مهمى فرمودند: «فقها از سوى ما منصوب شدهاند تا به سؤالات شما پاسخ دهند و شما نیز مؤظف هستید در شرایطى که به ما دسترسى ندارید به آنها مراجعه کنید و بر اساس نظر آنان در چهارچوب احکام الهى عمل کنید و هرگز حکم آنها را که براساس موازین شرعى ارائه مىشود، رد ننمایید. چون رد نظر آنان، به منزله رد حکم و نظر ماست و رد نظر ما، به منزله رد نظر و حکم خداوند است.»
جامعه سازی
از آنجا که یکى از شرایط مهم رشد ارزشها و فراهم شدن زمینه حاکمیت احکام الهى، اصلاح وضع عمومى جامعه است لذا در تعلیمات روشنگرانه اسلام اهتمام به وضع جامعه و مبارزه با نارسایىهاى اجتماعى و فساد و کجروىها از طریق امورى چون امر به معروف و نهى از منکر مورد تاکید قرار گرفته است. به گونهاى که حتى انسانهاى بىتوجه به امور اجتماعى و مشکلات سایر مردم، خارج از زمره مسلمانان محسوب مىشود: «من اصبح ولایتهم بامورالمسلمین فلیس بمسلم» علاوه بر اینکه بر اساس روایات اهلبیتعلیهم السلام تا آمادگىهاى لازم فکرى و فرهنگى و... در احاد جامعه براى پذیرش و یارى امام زمانعلیه السلام پیدا نشود، ظهور حضرت محقق نخواهد شد. از سوى دیگر، تحصیل آمادگىهاى لازم نیاز به بستر سالمى دارد که افراد در سایه آن بتوانند به کسب مهارتها و کمالات لازم بپردازند.
خودسازی و تهذیب نفس
اصلاح نفس و ترک گناهان و آراستن به فضایل اخلاقى در همه احوال ضرورت دارد. ولى خودسازى و اصلاح نفس در دوره غیبت، که زمینه لغزش و انحراف و آلوده گشتن به رذایل اخلاقى بیشتر است، از اهمیت زیادى برخوردار است. امام صادقعلیه السلام در این زمینه مىفرمایند: «صاحبالامرعلیه السلام غیبتى خواهد داشت اگر کسى در آن دوره بخواهد دیندار بماند، سخت در مشقتخواهد بود. بنده خالص خدا در آن شرایط باید تقواى الهى پیشه کند و دو دستى به دین خود بچسبد.» به علاوه، چون فراهم شدن زمینه ظهور امام زمانعلیه السلام از یک نظر وابسته به وجود افراد خودساخته و آراسته به فضایل اخلاقى است و جز از طریق تهذیب نفس و پیدا کردن پرورش اسلامى نمىتوان در سلک یاران و زمینهسازان حضور آن حضرت قرار گرفت.
دعا برای تعجیل فرج
با توجه به نقش و جایگاه مهمى که دعا در تفکر اسلامى دارد، اگر دعا با شرایط لازم انجام گیرد همچون سایر علل و عوامل موثر در نظام هستى، مىتواند در امور تکوینى تغییر ایجاد نماید. در بخشى از روایات پیامبر اکرمصلى الله علیه وآله و ائمه اطهارعلیهم السلام توصیه شده است که براى فرج امام زمانعلیه السلام زیاد دعا کنید و از خود حضرت بقیةالله (عج) نقل شده است که آن حضرت فرمودند: «اکثروا الدعا بتعجیل الفرج فان ذلک فرجکم» براى تعجیل در فرج و ظهور، زیاد دعا کنید چرا که اینکار موجب فرج و خوشحالى شماست. بنابراین، از دیگر تکالیف عاشقان امام زمان (عج) درخواست تعجیل فرج آن حضرت است.
شناخت امام زمان «ع»
یکى از مهمترین و اساسىترین اصولى که از ارکان اصلى مکتب تشیع محسوب مىشود، مساله امامت و آشنایى با امام هر عصر است. به اعتقاد شیعه، در هیچ برهه از زمان، زمین خالى از حجت و انسان بدون امام معصوم نخواهد بود. چرا که هدایت و رهبرى صحیح و همه جانبه انسان بر اساس تعالیم الهى تنها از طریق پیروى از رهنمودها و روشنگرىهاى امامى ممکن است که علاوه بر، آشنایى با سنتهاى حاکم بر نظام هستى، از تمامى مصالح بشر و حقایق تعلیمات پیامبران الهى آگاه باشد. با توجه به این حقیقت، یکى از وظایف مهم آحاد جامعه، بهویژه قشر جوان آن است که در هر عصرى، نسبتبه امام و حجت الهى موجود در آن زمان به گونهاى شناخت پیدا کنند که بر تعالیم مسؤولیتهاى خود آگاهى پیدا کرده و بر اساس آن عمل نمایند.
بُعد امر به معروف و نهی از منکر
از بهترین راههاى عملى مبارزه جوانان با فساد و تهاجم فرهنگى بیگانگان در جامعه عصر غیبت، امر به معروف و نهى از منکر و احیاء آن در جامعه اسلامى است. با این دو عمل است که احکام و فرایض الهى در جامعه برقرار مى ماند و جامعه دینى از انحراف نجات مى یابد. رضا و خشنودى امام زمان (عج) در آن است که معروف عملى شود و منکر ترک گردد. بنابراین جوان منتظر نمى تواند در این باره بى تفاوت باشد.
بُعد پارسایی
دوران جوانى مرحله اى است که انسان بیشتر در معرض لغزشها و انحرافات اخلاقى قرار دارد و در واقع احساس بر عقل چیره مى گردد و چه بسا انسان به همین خاطر از انجام عمل صالح غافل بماند. از حساس ترین دوران زندگى انسان، دوران جوانى است که مراقبت از خود در این مرحله از عمر بسیار مهم و حائز اهمیت فراوان است. پیشه کردن تقوى الهى، تدین و پارسایى در این دوره از زندگى (دوران جوانى) از برجستگى خاصى برخوردار مى باشد و شاید کمى مشکل باشد ولى با تمرین و ممارست مى توان این بعد را تقویت نمود.داشتن این بعد از ابعاد تکلیف در عصر انتظار از سوى جوانان مهم و قابل توجه است.چرا که در جوانى پاک بودن شیوه پیغمبرى است.
بُعد دینداری جوانان
از مهمترین ابعاد تکلیف و مقاومت در عصر غیبت و انتظار، مقاومت در بُعد دیندارى است. یعنى هر کس بکوشد تا دین خود را در اعتقاد و عمل حفظ کند، مبانى اعتقادى و عقیدتى خویش را با تفکر و تامل و کسب آگاهیهاى سودمند و شناختهاى صحیح استوار سازد. نیز به اعمال تکلیفى دین عمل نماید تا خویش را به عنوان فردى مؤمن و صدیق نگاه دارد و در جامعه به عنوان یک انسان متدین متعهد، حضور داشته باشد. در زمان حاضر که دشمنان اسلام تلاش مى کنند تاباسست کردن مبانى اعتقادى جوانان و ایجاد شبهه در ذهن جوانان، پایه هاى اعتقادى و دینى آنها را متزلزل کنند حفظ دین و روحیه دیندارى در جوانان از نخستین وظایف جوانان در عصر غیبت به شمار مى رود.
بُعد فرهنگی
منظور از بعد فرهنگى نگهبانى و حراست فرهنگ دینى در جامعه و میان جوانان است و اینکه فرهنگ اسلامى و دینى با مشخصات و ویژگیهایى که قبلاذکر آن رفت در میان جوانان وجامعه زنده بماند و نقش آفرین و جهت بخش باشد. امروز، همین فرهنگ اسلامى و دینى مورد تهاجم بیگانگان و دشمنان دین قرار گرفته است. دشمن سعى دارد با حذف فرهنگ دینى و اسلامى در جامعه اسلامى و دور کردن جوانان از مفاهیم فرهنگ دینى، سلطه فرهنگى خود را در جامعه اسلامى گسترش دهد و بر حذف آن تاکید مى کند. تهاجم فرهنگى چیزى جز حذف و به ابتذال کشانیدن فرهنگ دینى در جامعه اسلامى عصر غیبت نمى باشد.
نوشته شده توسط : منتظر
حضرت مهدی از دیدگاه سوره ی لقمان
ا- (و أسبغ علیکم نعمة ظاهرة و باطنة. ) [1]
و نعمتهای خود را- چه نعمتهاى ظاهر و چه نعمتهاى باطن- بر شما گسترده و اقزون ساخته است.
حضرت موسى بن جعفر (ع) فرمود:
نعمت ظاهری امام ظاهر است و نعمت باطنى امام غایب است، که از دیدگان مردم پنهان مى شود و گنجهاى زمین براى او آشکار گردد، و هر چیز دورى برایش نزدیک باشد. [2]
2- (و من یسلم وجهه الى الله و هو محسن فقد استمسک بالعروة الوثقى و الی الله عاقته الأمور.) [3]
کسی که رخ خود را تسلیم خدا کند در حالی که نیکو کار باشد به دستگیره محکمی چنگ زده
(و به تکیه گاه مطمئنی تکیه کرده است) و عاقبت همه کارها به سوی خدا است.
پیامبر اسلام (ص) فرموده :
هر کسی از امامان و فرزندان حسین (ع) اطاعت کند به تحقیق اطاعت خدا را نموده و هر کس از دستورات ایشان تخلف نماید، بدون تردید نافرمانی خدا کرده زیرا که ایشان دستگیره محکمی و تکیه گاه مطمئنی و وسیلة (تقرب) به سوى پروردگار مى باشند. [4]
امامان از فرزندان إمام حسین (ع) نه نفرند اول آنها سجاد و آخر آنان حضرت قائم (عج) است که در کتب عامه و خاصه نام آنها آمده است.
[1]لقمان آیه 20
[2]الف ) تفسیر صافی ص 148 - ب) الصراط المستقیم ج 2 ص 229 - ج) بحار الانوار ج 51 ص 64
[3]لقمان آیه 22
[4]ینابیع الموده ص 445
نوشته شده توسط : منتظر
حضرت مهدی از دیدگاه سوره ی نور
1ـ (الله نور السموات و الأرض مثل نوره کمشکوة فیها مصباح المصباح فی زجاجه الزجاجه کأنها کوکب دری یوقد من شجرة مبارکه زیتونة لاشرقیة و لاغربیه یکاد زیتها یضیی ولو لم تمسسة نار نور على نور یهدی الله لنوره من یشاء.)[1]
ترجمه آیه شریفه در متن حدیث آمدء است.
جابربن عبدالله انصارى مى گوید داخل مسجد کوفه شدم در حالى که امیر المؤمنین (ع) مشغول نوشتن بود و مى خندید عرض کردم یا أمیرالمؤمنین چه چیز باعث خندة شما شد؟ فرمود:
تعجب مى کنم از کسی که این آیه را (الله نور السموات و الأرض مثل نوره کمشکوه.. !) مى خواند و معرفت به آن ندارد عرض کردم:
آرى یا أمیرالمؤمنین، حضرت آیه را تلاوت فرمودند:
((الله نور السموات و الأرض مثل نوره کمشکوه))- مشکوه- محمد(ص) است " فیها مصباح "- من هستم-، (المصباح فی زجاجة))- حسن و حسین- مى باشند)، کأنها کوکب دری))- على بن الحسین- است " یوقد من شجره))- محمد بن على- است، (زیتونة "- جعفر بن محمد- است (لا شرقیة " ء موسى بن جعفر- است ((و لا غربیة))- على بن موسى- است " یکاد زیتها یضیى "- محمد بن على- است ((و لولم تمسسه نار))- على بن محمد- است ((نور على نور))- حسن بن على- است ((یهدی الله لنوره من یشاء "- قائم ما مهدى (ع) است.[2]
2- (وعد الله الذین آمثوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنکم فی الأرض کما استخلف الذین من قبلهم و لیمکتن لهم دینهم الذی ارتضى لهم و لیبذلنهم من بعد خوفهم امنا تعبدوننی لایشرکون بی شیئا. )[3]
خداوند به کسانی که از شما ایمان آورده اند و اعمال صالح انجام داده اند وعده مى دهد که آنها را قطعا" خلیفه روى زمین خواهد کرد، همانگونه که پیشینیان را خلافت روی زمین بخشید، و دین و ایینى را که براى آنها پسندیده پا برجا و ریشه دار خواهد ساخت و خوف و ترس آنها را به امنیت و آرامش مبدل مىکند. آنچنان که تنها مرا مى پرستند و چیزى را براى من شریک نخواهند ساخت. اسحاق بن عبدالله از امام زین العابدین (ع) روایت مى کند که حضرت فرمود:
این آیه در شأن قائم (ع) است. [4]
عبدالله بن سنان گوید:
از امام صادق (ع) از تفسیر کلام خدا پرسیدم: " وعد الله الذین آمنوا منکم... " فرمود:
این آیه در شأن على بن ابیطالب و امامان از نسلى او نازلى شده، ((و فیمکنن لهم دینهم الذی ارتضى " تا آخر آیه فرمود:
یعنى توسط ظهور حضرت قائم (ع) صورت مى پذیرد. [5]
[1] نور آیه 35
[2] غایه المرام ص 742
[3] نور آیه 55
[4] الف ) ینابیع الموده ص 426 - ب ) تفسیر صافی ج 3 ص 444
[5] تفسیر برهان ج 3 ص 147
نوشته شده توسط : منتظر
حضرت مهدی از دیدگاه سوره ی قمر
1-(اقتربت الساعه و انشق القمر.)[1]
قیامت نزدیک شد و ماه از هم شکافت.
مفضل بن عمر از امام صادق (ع) روایتى را نقل مى کند که حضرت دربارة این آیه شریفه فرمود:
ساعت قیام قائم (ع)نزدیک است. [2]
[1] قمر آیه 1
[2] الف) ینابیع الموده ص 428 - ب) تفسیر صافی ج 5 ص 99
نوشته شده توسط : منتظر
حضرت مهدی از دیدگاه سوره ی آل عمران
1 ـ (شهدالله انه لا اله الا هو و الملئکه و اولو العلم قائما بالقسط لا اله الا هو العزیز الحکیم* إن الدین عند الله الاسلام. ) [1]
خداوند شهادت داد، که خدایی جز او نیست که قائم به عدل است و ملائکه و دانشوران نیز گواهى داده اند، خدایی جز آن خدای عزیز و حکیم نیست؟ همانا دین نزد خدا اسلام است.
محمد بن عثمان سمرى (ثائب خاص حضرت حجت) می گوید:
چون حضرت مهدی (عج) متولد شد نورى از بالای سر او تابید و سر به آسمان کشید، سپس آن جناب به سجده افتاد، و سر بلند نمود و این آیه را خواند: شهد الله انه لا اله تا آخر آیه. [2]
2- (و له اسلم من فی السموات و الارض طوعا و کرها و الیه یرجعون.) [3]
تمام کسانی که در آسمانها و زمین هستند از روی اختیار یا از روی اجبار در برابر (فرمان) او تسلیمند و به سوی او باز می گردند،
رفاعه بن موسی می گوید: از امام جعفر صادق (ع) شنیدم که فرمود: در زمان ظهور قائم آل محمد7 زمینی باقی نمی ماند مگر آن که در آن به شهادت ندا می شنوند. [4]
3- (و تلک الایام نداولها بین الناس. ) [5]
و ما این روزها (پیروزی و شکست) را در میان مردم می گردانیم (که این خاصیت زندگی جهان است).
امام صادق (ع) فرمود: از زمان خلقت آدم، دولتی از خدا و دولتی از شیطان بوده پس در این زمان دولت خدا کجا است؟ آری صاحب دولت خدا فقط قائم آل محمد (عج) است. [6]
4- (ولیمحص الله الذین آمنوا و یمحق الکافرین. ) [7]
و تا خداوند افراد با ایمان را خالص گرداند و ورزیده شوند و کافران را تدریجا نابود سازد.
ابن عباس می گوید:
پیامبر اسلام (ص) فرمود: همانا علی وصی من است و قائم منتظر مهدی از فرزندانش می باشد که زمین را پر از عدل و داد میکند، پس از آن که از جور و ستم پر شده باشد، سوگند به آن کس که مرا به حق، بشیر و نذیر برانگیخت، کسانی که ثابت قدم بمانند محققاً از کبریت احمر عزیزتر و گران بهاترند، جابر بن عبدالله برخاست و عرض کرد:
ای رسول خدا: آیا برای قائم از فرزندان شما غیبتی باشد؟ فرمود: آری سپس این آیه را تلاوت نمود: و لیمحص الله الذین آمنوا تا آخر آیه. [8]
5- (یا ایها الذین آمنوا اصبروا و صابروا و رابطوا و اتقو الله لعلکم تفلحون.) [9]
ای کسانی که ایمان آورده اید (در برابر مشکلات و هوسها) استقامت کنید و در برابر دشمنان (نیز) استقامت نمایید و از مرزهای خود مراقبت به عمل آورید و تقوی الهی پیشه سازید شاید رستگار شوید.
یزید بن معاویه از امام باقر (ع) نقل کرده که حضرت دربارة تفسیر این آیه فرمود ای کسانی که ایمان آورده اید، بر انجام واجبات صبر و استقامت داشته باشید و در برابر آزار و اذیت دشمنان بردبار و صبور باشید و با امام خودتان حضرت مهدی منتظر (عج) در تماس و ارتباط باشید.[10]
[1] آل عمران ، آیات 18 ـ 19
[2] اثبات الهدی ، ج 7 ، ص 294
[3] آل عمران ، آیه 83
[4] الف ) ینابیع الموده ، ص 421 - ب ) غایه المرام ، 727 - ج ) اثبات الهدی ، ج 7 ، ص 294
[5] آل عمران ، آیه 140
[6] بحار الانوار ، ج 51 ، ص 54
[7] آل عمران ، آیه 141
[8] الف) ینابیع الموده ، ص 448 - ب) اثبات الهدی ، ج 6 ص 390 - ج ) فرائد السمطین ، ج 2 ، ص 335
[9] آل عمران ، آیه 200
[10] الف) ینابع الموده ، ص 421 - ب) غایه المرام ، ص 727 - ج) تفسیر برهان ، ج 1 ، ص 334
نوشته شده توسط : منتظر
لیست کل یادداشت های این وبلاگ